top of page

Tapasztalataim a fakultáció választással kapcsolatban

Kedves alsóbb évesek!


Végzős diák vagyok. Ezekben a napokban döbbentem rá jó pár dologra az életemmel, jövőmmel kapcsolatosan. Most jöttem rá, hogy mennyire fontos lett volna az a bizonyos, semmiségnek tűnő fakultációválasztás. Igazából már kilencedikesként néznem kellett volna az irányokat, keresnem kellett volna, hogy mi érdekel, mit csinálnék szívesen, miben lennék jó, miben lelném örömöm. Sok-sok olyan alapképzést találok – így jelentkezés előtt kevesebb, mint egy hónappal –, amikről eddig nem is tudtam, nem is hallottam. Az összes ilyen szakhoz olyan érettségi kéne, amire nem vagyok felkészülve eléggé, és így kicsivel több, mint négy hónappal a megmérettetés előtt esélytelennek tartom, hogy bármit is tehetnék az ügy érdekében.

Azt tudom javasolni, hogy minél hamarabb kezdjetek nyílt napokra járni, valamint nézegessétek a felvi.hu-n a képzéseket, főiskolákat, egyetemeket. Figyeljétek a követelményeket, kezdjetek el készülni a lehető leghamarabb az emelt érettségire, esetleg emelt érettségiKre. Szerezzétek meg a nyelvvizsgát amilyen gyorsan csak tudjátok. Ha bármikor, bármi kérdésetek merül fel, keressetek bizalommal felsőbb éveseket, öregdiákokat.

A következő hiba, amit el lehet követni, az az, hogy nem bíztok saját magatokban, ha hagyjátok, hogy mások befolyásolják döntéseteket. Persze nem azt mondom, hogy ne hallgassatok senkire, és menjetek a saját fejetek után. Szimplán csak annyi: ne hagyjátok, hogy más döntsön helyettetek. Ha tudod, melyik két tantárgyat szereted, és biztos vagy benne, hogy ezek jók lesznek a felsőoktatáshoz, akkor ne habozz. Írd be azt a választási lapba. Tedd fel magadnak többször a kérdést:

„Ez biztos jó lesz nekem, tuti ezt szeretném, jó lesz ez a jövőmhöz?”

és ha igen a válasz, dönts. Életedben egyre többször fogsz döntések elé kerülni, és egyre többször nem lesznek ott Anyuék, hogy döntsenek helyetted. Vagy ha mégis, az az ő döntésük lesz, nem a Tiéd. De ezek a döntések kinek a jövőjét határozzák meg? A Tiédet. Biztos vagyok benne, hogy minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Igen, a legjobbat. Jó érettségi, jó diploma, jó állás, jó fizetés. De mennyit érnek ezek a dolgok, ha Te nem érzed magad jól, nem érzed magad teljesnek? Képzeld el magad több munkahelyen, nyáron menj el különböző munkahelyekre, beszélgess sok emberrel, kérdezd őket észrevételeikről, tapasztalataikról, s ezek után válassz egy utat magadnak. Bárhogy is döntesz, az a lehető legjobb lesz számodra, és építeni fog. Sosincs késő változtatni sem. Légy bátor, és vágj bele! Nagyon sok sikert kívánok a fakultáció- és pályaválasztáshoz, és minden refisnek sikeres félévzárást kívánok!


Solymosi Bernadett


9 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page