top of page

Mi a fontos? - Pogrányi Tamás

Mi az igazán fontos? esszésorozatunk következő darabja. Hogy mi a fontos, arról olvashattok refis diákok tollából ITT is.  Ezúttal Pogrányi Tamás szövege következik.


Számomra a legfontosabb dolog a megfelelő egzisztencia megteremtése, először számomra és későbbiekben a családomnak. Megfelelő alatt azt értem, ami az átlag felett van, a jólétet.

Véleményem szerint a pénz mozgat mindent a világban, ezért is ezt tartom a legfontosabbnak. Pénzért megveheted magadnak a legszebb legkényelmesebb házat, italt, ételt, amit csak akarsz. Ezenkívül pénzzel támogathatod az elesetteket vagy netán a klímváltozás ellen is tehetsz . Hatalmad van – és ha ezt a hatalmat jól használod, sok embernek segíthetsz és biztosíthatsz jobb életet. Vegyük példának a klímaváltozás ellen való teendőket. Ha van pénzed, tudsz venni hibrid vagy netán teljesen elektromos autót, ami nem szennyezi a környzetet, nincs CO2-kibocsájtása, semmi káros anyag nem kerül a légkörbe. Élelmiszereknél is van időd, pénzed válogatni, és megveheted azt, ami legkevésbé káros a környezetre.Természetesen ha van pénzed, akkor több időd is van ilyen dolgokkal vacakolni, mivel nem számít, hogy mit csinálsz; pénzed van, nincs miért sietned. Említettem a lakást is, amit szintén fel lehet szerelni teljesen környezetbarát otthonná. Napenergiával működő lakás, vízfogyasztást csökkentő felszerelések, természetes szellőzők etc.

Természetesen a jólét a fő cél az embernek, ezért írok erre is példákat. Ha az embernek nincs gondja a pénzügyeit illetőleg, akkor kevésbé lesz stresszes, és mint tudjuk, a stressz sok betegség okozója. Megfelelő táplálkozással, sportolással egy gazdag ember valószinűleg tovább él, mint az átlag. Egészségesen tudja élvezni az életet, ha tudja hol a határ. Luxuscikkeket fogyaszthat (arany bevonatos csokoládé, arany pezsgő). Ezekhez az átlag ember nem juthat hozzá.Úgy gondolom, ha kicsit nagyobb lábon él az ember, akkor boldogabb is az átlagnál, mivel mindent megvehet. Igen, tudom, a boldogságot nem, de hát miért lenne szomorú, ha mindene megvan? Gazdagsággal a tekintélye is nő egy embernek, főleg ha a semmiből hozta össze. A gyerekeinek bármit megvehet, így boldog gyerekkort tud biztosítani számukra. Természetesen ezt is túl lehet fokozni, akkor jelennek meg a beképzelt gazdag gyerekek, akikben semmilyen értékrend nincs. Fontos a mértékletesség – az elkényeztetésben is.

Természetesen ezektől az ember nem lesz jó ember. Ha nincs mellette évekig tartó szenvedés, tanulás, megfelelő morális viselkedés, úgy az egész semmit nem ér, s az ember csak egy hulladék lesz, amit a társadalom kreált. Számomra ezek mellé fontos a kiegyensúlyozott lelkivilág és a baráti kapcsolatok.


Pogrányi Tamás, 12. A


157 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A karate

Hűség

bottom of page