top of page

Légy férfi!

A iskolai csendesnapon volt egy kimondottan „fiús” program is: Farkas Balázs lelkész úr vezetésével gondolkodhattunk el közösen a „Ki vagyok én?” kérdéskört tovább-boncolva a férfivá válás kérdéseiről. Az előadás főbb gondolatait idézzük.


Ebben a helyzetben nem a Google a legjobb barátod, inkább vedd elő a Bibliát!

Sokféle úton indulhatunk el, ha ezzel a témával szeretnénk foglalkozni. Az interneten is számtalan helyen olvashatunk erről. Az internet szerint a férfit a karórák, a sport, a csajok, az autók, motorok és az öltözködés tesz férfivé. De vajon tényleg ez a valóság? Ettől lehetünk igazi férfiak? Mi, akik ezen a programon részt vettünk, már tudjuk, hogy nem. De akkor hogyan is lehetünk férfiak?

Sajnos a társadalomban kevés a jó minta közéleti és családi szinten is, pedig a jó példákra nagy szükség van ezen az úton. Keresztyénként azonban nem vagyunk magunkra hagyva ebben a kérdésben sem, Istenük igéje utat mutathat számunkra a férfivá válásban is. A csendesnapon Józsué történetét segítségül hívva gondolkodtunk (a programon felolvasott részek: Józs 1,1-9.24,14-15). Józsué személye alapján a férfivá váláshoz 3 dolog kell.


Legyen jó példaképed!

Kamaszkorban alakul ki személyiségünk. A példaképeink, a ránk ható eszmék alakítják ki belső meggyőződésünket. A férfivá válásban is fontosak a jó példák.

„Példakép(ek) nélkül problémás a további haladás”

– hangsúlyozta Farkas Balázs, hiszen szükség van egy olyan személyre, aki motivál, inspirál és célokat állít elénk, ugyanakkor ki is jelöli a határokat, mint Józsué esetében Mózes.


„Légy erős és bátor!”

A csendesnapon megtudhattuk, hogy férfiként fontos bátornak és erősek lennünk fizikailag és lelkileg is. Felelősséget kell vállalnunk a ránkbízottakért, és vezetnünk kell a közösséget, ahogy Józsué is tette. A küzdelemben fel kell használnunk képességeinket, áldozatokat kell hoznunk, viselnünk kell a fájdalmat és a kudarcot.


Tudj döntéseket hozni!

Az előadásban szó esett a döntésekről is, hiszen férfiként sokszor kerülhetünk döntéshelyzetekbe (család, házasság, munka). A döntéshozatalban fontos a határozottság, az objektivitás, és az is, hogy kitartsunk az elveink mellett, vállaljuk döntésünk következményeit.


Nehéz…

Férfivá lenni nehéz, életre szóló feladat. A férfiember élete harc. A Sátán ellene is mesterkedik, ilyen és ehhez hasonló mondatokkal próbálja elbizonytalanítani:

„Kevés vagy… Félj… Ne hozz döntéseket, mi lesz ha… Az élvezetek járnak neked… Csak magadra gondolj...”

Azonban van segítség, Isten mellettünk van.

„Isten nem opció – hanem egyetlen lehetőség a sikerre, a boldogulásra férfiként is!”

– vallja Farkas Balázs, aki szerint a férfivá válásban segítséget adhat az imádság, az Istenhez való erős ragaszkodás és az, hogy kihívásokat vállalunk.


Jó volt, hogy ott voltam! – egy kis személyesség így a végére

Számomra nagyon sokat adott ez az előadás. Nemhogy nem bántam meg, kifejezetten örülök, hogy ott lehettem. Véleményem szerint egy igen fontos témáról tudtunk közösen – csoportosan és párokban – beszélgetni. Úgy érzem, hogy a gimnáziumban töltött négy évem egyik legjobb előadásán vehettem részt. Köszönöm!


Angyal-Cseke Csaba 12. A


14 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page