top of page

Könyvajánló - Deborah Feldman: Unortodox, A másik út

A könyv főszereplője maga az írónő, mivel ez egy önéletrajz. Deborah Feldman egy amerikai, brooklyni haszid zsidó közösség* szigorú szabályai között nevelkedett születése óta. A nagyszülei nevelik, mivel anyja elment, apja pedig ''megőrült”. Ahogy egyre nagyobb lesz, és egyre több és újabb szabályt kell betartania lány léte miatt, elkezdi szépen lassan meg is szegni azokat. Könyveket olvas (olyanokat, amelyeket neki nőként nem lenne szabad), és egyre inkább elkezd vágyni a szabad és független életre. 17 évesen férjhez adják, majd 20 éves korában megszületik a fia is. Egyre súlyosabb szabályszegéseket visz véghez, mivel úgy érzi, csak így szabadulhat meg nyomasztó és szorongással teli múltjától. Végül 24 évesen ér el élete egyik nagy fordulópontjához, amikor is megtalálja a saját útját. Fiával külföldre utazik, saját szabályai szerint kezd élni, kicsit más mentalitással, mint azelőtt, és új barátokat szerez.


Ajánlom ezt a könyvet felnőtteknek és tiniknek egyaránt. Mindenkinek, aki keresi ezt a bizonyos ''másik utat”, a saját útját. Nagyon motiváló mű arról, hogy hittel és akaraterővel bárkivé válhatunk, és mindig van választásunk, akármilyen is a múltunk.

Érdekes, lebilincselő, komoly könyv a hitről, az egyediségről és az önmegvalósítás útjáról. Ez a könyv erőt adott, hogy változtassak a gondolkodásmódomon, viselkedésemen. Segített, hogy helyesen tudjam megítélni, mikor kell az eszemre és mikor a szívemre hallgatnom.

A Netflixen megtekinthető az azonos című, 4 részes minisorozat, ami igaz, hogy egy kicsit más, mint a leírt történet, de (a könyv olvasása után) érdemes megnézni. A könyv folytatása pedig 2021 decemberében jelent meg Exodus címen, amit még ugyan nem olvastam, de bakancslistás olvasmány nálam.

Nágel Hanna, 9. B

*haszid zsidó közösség: A haszidizmus egy 18. század közepén indult zsidó misztikus mozgalom. A haszid szó a heszed (jámborság, kegyelem, hű szeretet) héber rokon szavából ered. A haszid közösségek konzervatívak és mélyen vallásosak: tagjaik szigorú szabályok szerint, a külvilágtól elzárkózva élnek.

49 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page