top of page

Ismeretlen úticél - az utazás kérdései

Az utazás – egy hosszabb szünet után – végre újra felvetülő kérdés lehet. Viszont figyelembe kell venni, hogy mikor, hogyan és főleg hová érdemes menni.

Miért jó belevágni?

A kalandvágyók számára egy utazás nagyon jó lehetőség az élménygyűjtésre. Sokat tanulhatunk különböző népekről, nemzetekről, ha a saját szemünkkel látjuk a környezetüket, kultúrájukat. Érdekes lehet hallani az eltérő nyelveket, és megkóstolni a magyartól távolálló ízvilágokat.

Vagy kikapcsolódásnak is remek lehet, sokat segít, ha néha el tudunk szakadni a megszokott ritmustól, és kényelmes tempóban haladhatunk végig a napokon.

De lehet akár visszatérés a természetbe, egy barát meglátogatása, vagy csak egy kis idő, mikor nem kell aggódni a mindennapok miatt.

Belföld vagy külföld?

Ez minden embernél változó. Sok múlik azon, hogy mennyire vagy magabiztos abban, hogy a saját nyelvtudásoddal el tudsz navigálni egy új helyen. Megfontolás tárgya még az utazási idő, a különböző valuták, persze a keret, néha az egészségügyi állapot vagy a biztonsági feltételek.

Vannak például olyan országok, ahol külön gyógyszereket kell szedni, vagy oltásokat kapni. Vagy vannak a veszélyesebb régiók, ahol nem biztos, hogy minden pillanatban biztonságban érezné magát az ember.

Mindezek ellenére sokan esküsznek a külföldi utakra. Valóban sokszínű, változatos élmény lehet megtapasztalni más kultúrákat, más környezeteket felfedezni. Legyenek ezek hófödte hegyek, napos tengerpartok, végtelen sivatagok vagy fülledt esőerdők.

Ugyanakkor kis országunk is sok lehetőséggel szolgál. Rengeteg túraútvonal, édes- és akár sós vizű tavak/folyók partjai, alföldi táj és változatos élővilág áll az utazó rendelkezésére.

Olga Filo képe. forrás: pixabay

Covid-kérdések

A járvány sok más terület mellett az utazást is megnehezítette/ megnehezíti még ma is. Például sokáig a maszk viselése kötelező volt a külömböző hajókon, vasút- és légitársaságoknál. Ma is vannak, akik nagyon ajánlják, vagy kifejezetten kérik a viselését.

Vannak olyan országok, ahol az oltás is kötelező (Pl.: USA). Oltási igazolvány nélkül nem engedhetnek ki a reptérről/kikötőből. Ennek is mindenképp nézzünk utána, mielőtt elutaznánk.

Végezetül vannak olyan helyek is, ahol oltási igazolványt nem, Covid tesztet viszont kérnek. Ezt legalább két héttel az utazás, illetve visszautazás előtt el kell intézni az ilyen helyek esetén.

Személyes élmények, egy év eltéréssel

A családomnak mindig fontos volt az utazás, a világ személyes megismerése. Voltunk olyan szerencsések, hogy a lezárások enyhítése után, és nemrég is messzebbre tudtunk utazni.

Az egy évvel ezelőtti út eléggé eltért a megszokottól. Mexikóba mentünk, ahol bár kevesebb szigorítás volt, mint az Államokban, nyilván nem volt észrevehetetlen. A legnagyobb kényelmetlenséget a maszk folyamatos viselése jelentette a repülőúton, ami közel 12 óra volt. Nagyon más volt a kultúra, a gasztronómia és az építészet, érdekes volt látni azt a világot, főleg a legnagyobb ünnepükkor, húsvétkor. Szerencsére sokan viszonylag jól beszéltek angolul, így nem volt nehéz segítséget, eligazítást kérni.

Nemrég szintén nyugatra mentünk, a Karib-térségbe. Itt jelentősen kevesebben beszéltek angolul, de mindig megoldható volt a helyzet. Szerencsére a maszktól eltekintettek. A sziget látszólag könnyen visszatért a normális kerékvágásba a járvány után. Mivel régen Hollandiához tartozott, érezhető volt az európai hatás.

Földön? Vízen? Levegőben?

Sokszor visszatérő kérdés maga az utazás módja. Ameddig belföldön autóutak, pár esetben kisebb hajók vehetőek igénybe, a külföldi utazások sokszor távolabbra nyúlnak, mint egy autópálya.

Levegőben…

Több olyan embert ismerek, aki például fél a repüléstől. Teljesen érthető, vannak, akik nem szívesen töltenének órákat egy fémcsőben ülve, a felhők felett. Emellett távtól, csomagoktól, jegyek számától függően elég költséges tud lenni csak az úticélig eljutás.

Ennek ellenére órákkal megrövidítheti az utazási időt, és ha nincs a levegőben az ember túl sokáig, egészen kényelmes tud lenni. Biztonságos közlekedési mód, sok olyan hely van a Földön, ahová csak így lehet eljutni.

Vízen…

Ugyanígy, többen vannak, akik nem vállalkoznak a hullámokon való közlekedésre. Ennek lehet az oka az esetleges hánykolódás, a lassabb tempó, kevés számú megállóhely, vagy a hasonlóan költséges jegyárak.

Viszont így kicsit bővül a lehetséges végállomások listája. Eljuthatunk olyan parti- és kikötővárosokba, ahová magunktól talán nem jutott volna eszünkbe elmenni. A rengeteg víz látványa végtelen békét sugároz, és az utak hosszával arányosan nőnek majd a hajók méretei is, több lehetőséggel szolgálva.

Síneken…

Akinek nem kedvence az előző kettő lehetőség, annak nagyobb távra ott vannak a vonatok. Mára nagyon jólfelszerelt, nagyobb méretű kocsik biztosítják a kényelmes utazást. Hosszabb táv esetén igénybe vehetünk direkt éjszakákra tervezett járatokat is. Nagyon változatos tájakon haladnak át a vasutak, magas hegyektől a zöld síkságokig. A megállók se annyira korlátozottak így.

vonattal is mehetünk gyönyörű helyekre

Utakon…

Ha rendelkezésre áll egy erre alkalmas autó, az nagyban megkönnyítheti a dolgunkat. Így ott állhatunk meg, ahol szertnénk, és privátabb, mint a másik három utazási forma.

Ugyanakkor gondolni kell az üzemanygra, autópálya matricákra és a vezető fáradtságára is.

Mikor érdemes nekivágni?

Ebben az esetben is sok dolgot kell figyelembe venni. Ezek egyike, hogy a kelleténél jobban ne lógjon bele a tanítási/munkaidőbe. Ugyanakkor érdemes a csúcsidőszakokat is figyelembe venni, ezeket megéri elkerülni.

Gondolnunk kell az időjárásra is, főleg, ha messzebbre utazunk. Senki nem akar végig a szálláson gubbasztani a rossz idő miatt.

Pakolás

Néha nehéz eldönteni, hogy mennyit pakoljunk. Ugyanolyan rossz feleslegesen cipelni három bőröndöt, mint kifogyni a szükséges dolgokból az út vége előtt. Ilyenkor tényleg csak a józan eszünkre hallgathatunk, de talán inkább legyen nálunk egy kicsivel több felesleges dolog, mint nem elég.

Ahogy láthatjuk, egészen sok dolgon kell elgondolkodni, ha belevágnánk egy utazásba. De hogyha elég felkészülten áll elé az ember, akkor remek élmény lehet belőle. Itt a nyár, szeretettel biztatok mindenkit: útra fel!



Gabriel Anna, 7. A

28 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page