top of page

Hovå tƱntek a kåvéhåzi arcok?

„Úgyis alkoholista volt az összes hĂŒlye, fellengzƑs Ă­ró”- mondanĂĄ az, akit nem Ă©rdekel az irodalom, Ă©s igazat is kell adnom. DE a magyar Ă­rĂłk garantĂĄltan a legkulturĂĄltabb alkoholistĂĄk a vilĂĄgon.



Mindig is csodĂĄlattal töltött el a kĂĄvĂ©hĂĄzak mĂ©lyĂ©n, szivarfĂŒstbe burkolĂłdzva beszĂ©lgetƑ Ă­rĂłk Ă©s költƑk vilĂĄga. LegutĂłbbi olvasmĂĄnyom, KrĂșdy Gyula: Ady Endre Ă©jszakĂĄi, Ă©pp ezt a vilĂĄgot mutatja be rĂ©szletesen, a kor leghĂ­resebb Ă­rĂłi, ĂșjsĂĄgĂ­rĂłi Ă©s költƑi szemszögĂ©bƑl. Nem utolsĂł sorban persze nemzetĂŒnk talĂĄn leghĂ­resebb költƑje, Ady Endre szemszögĂ©bƑl.

SzerencsĂ©re (vagy valaki szĂĄmĂĄra Ă©pp sajnos) KrĂșdy nem teszi Adyt a mƱ konkrĂ©t fƑszereplƑjĂ©vĂ©. RĂłla szĂłl a törtĂ©net (vagy Ă©pp a leĂ­rĂĄs, hiszen nem tĂșl sok cselekmĂ©nyes rĂ©sz talĂĄlhatĂł a könyvben), de nem egy 160 oldalas Ismerd meg Adyt-kĂ©zikönyvrƑl beszĂ©lĂŒnk, amelybƑl csupĂĄn a költƑ kĂŒlönös nƑzĂ©si Ă©s alkoholfogyasztĂĄsi szokĂĄsait ismerjĂŒk meg. Sokkal inkĂĄbb egy betekintĂ©s a kor irodalmi Ă©letĂ©be (fƑleg) Budapesten. A kor legnagyobb Ă­rĂłtehetsĂ©gei minden Ă©jjel a kĂĄvĂ©hĂĄzakban gyƱltek össze, Ă©s kibeszĂ©ltĂ©k az aznap törtĂ©nt hĂ­reket. Vitatkoztak irodalomrĂłl, politikĂĄrĂłl, ugrattĂĄk egymĂĄst. Olykor barĂĄtkĂ©nt borultak egymĂĄs nyakĂĄba, mĂĄskor az ĂșjsĂĄgok cĂ­mlapjait csatatĂ©rnek hasznĂĄlva indĂ­tottak hĂĄborĂșt egymĂĄs ellen. FilozofĂĄlgatĂĄsaik közben nem elhanyagolhatĂł mennyisĂ©gƱ alkoholt is elfogyasztottak. Persze ez (legtöbbször
) kulturĂĄlt alkoholizĂĄlĂĄs volt.

Az Ady Endre Ă©jszakĂĄi nem egy könnyƱ olvasmĂĄny: volt, hogy komplett oldalt kellett Ășjraolvasnom, mert elvesztem a kĂĄvĂ©hĂĄzi költƑk heves vitĂĄi között. FƑleg hogy a kusza törtĂ©nethez mĂ©g rĂ©gies nyelvezet is tĂĄrsul. Intelligens emberek intelligens tĂĄrsalgĂĄsait követhetjĂŒk nyomon.

CsodĂĄs idƑk lehettek. De hĂĄt (magyar) irodalmi Ă©let ma is van; hovĂĄ tƱntek mĂ©gis ezek a kĂĄvĂ©hĂĄzi arcok? Nagyon elcsĂ©pelt dolog mindent rĂĄfogni a modern technikĂĄra, az internetre, de sajnos megint ehhez kell folyamodnom.

ÚjsĂĄgĂ­rĂłnak kĂ©szĂŒlök, ezĂ©rt sok helyen olvastam mĂĄr arrĂłl, mĂ©gis milyen ebben a szakmĂĄban tevĂ©kenykedni. Ahol arrĂłl Ă­rnak, hogy mennyit Ă©s milyen körĂŒlmĂ©nyek között kell ma egy magyar ĂșjsĂĄgĂ­rĂłnak dolgozni, viszonylag kevĂ©s emlĂ­tĂ©st (tulajdonkĂ©ppen semennyit) kap a kĂĄvĂ©hĂĄzba jĂĄrĂĄs. Lassan a nyomtatott sajtĂł teljesen eltƱnik, az ĂșjsĂĄgok ĂĄthelyezƑdnek a virtuĂĄlis tĂ©rbe, aminek termĂ©szetesen van pozitĂ­v oldala is. Az interneten több ember olvashatja el az adott cikket, illetve a környezetszennyezĂ©s elleni harcban fontos szerepet jĂĄtszik, hogy nem kell több tonnĂĄnyi papĂ­rt ĂșjsĂĄgok nyomtatĂĄsĂĄra felhasznĂĄlni (amelyek – elnĂ©zve a magyar tömegeket – Ășgyis olvasatlanul a szemĂ©tben kötnĂ©nek ki). A sok elƑny mellett azonban a digitalizĂĄciĂł vĂ©get vetett annak az Ă©letformĂĄnak, amelyrƑl ez a cikk szĂłl.

De nem is kell feltĂ©tlenĂŒl az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłi tĂĄrsadalmat vizsgĂĄlni, elĂ©g csak körĂŒlnĂ©zni. Valahogy Ășgy elkĂ©nyelmesedett a tĂĄrsadalmunk (hozzĂĄtennĂ©m, hogy ilyen digitĂĄlis hĂĄttĂ©r mellett teljesen jogosan), hogy az emberek mĂĄr nem tartanak igĂ©nyt olyasfajta kultĂșrközössĂ©gekre, mint amilyenrƑl KrĂșdy Ă­rt. Akkoriban az irodalom fogta össze az embereket. Internet hĂ­jĂĄn muszĂĄj volt minden nap talĂĄlkozniuk, hiszen az ember termĂ©szete akkoriban is igĂ©nyelte a beszĂ©lgetĂ©st, csak Ă©pp nem tudtĂĄk az okostelefonjukon megvitatni a dolgaikat. Naponta akĂĄr ĂłrĂĄkat töltött levĂ©lĂ­rĂĄssal, aki kommunikĂĄlni akart tĂĄvoli ismerƑseivel. Ha az adott barĂĄt a közelben lakott, akkor pedig felkerekedtek, Ă©s mivel nappal dolgoztak, Ă©jszaka ĂŒltek össze. Volt egy dolog: a kultĂșra irĂĄnti közös Ă©rdeklƑdĂ©s, amely összefogta Ƒket (mĂĄskĂŒlönben miĂ©rt fĂĄradtak volna ennyit, hogy kapcsolatot tartsanak egymĂĄssal).

KrĂșdy Gyula könyvĂ©t azoknak ajĂĄnlanĂĄm, akiket tĂ©nyleg Ă©rdekel a kĂĄvĂ©hĂĄzi vilĂĄg, amelyben a mĂșlt szĂĄzad elejĂ©n alkotĂł költƑk/Ă­rĂłk Ă©ltek, mĂĄskĂ©pp lehet, unalmassĂĄ vĂĄlhatnak a rĂ©gies nyelvezetƱ Ă­rĂłi beszĂ©lgetĂ©sek. Nagyon sokat lehet megtudni belƑle az akkori ĂșjsĂĄgok mƱködĂ©sĂ©rƑl, a hierarchiĂĄrĂłl, amely egy-egy szerkesztƑsĂ©gĂ©ben kirajzolĂłdik. Én pĂ©ldĂĄul elkĂ©pedve olvastam, milyen nagy alapossĂĄggal dolgozik Cholnoky Viktor, aki korrektorkĂ©nt kezdte pĂĄlyafutĂĄsĂĄt. Ha valamely zsurnaliszta az Ƒ ĂșjsĂĄgĂĄban nem megfelelƑ mĂłdon hasznĂĄlta a pontosvesszƑt (a pontosvesszƑrƑl mindig is tudtam, hogy lĂ©tezik, de agyam egybƑl kitörölte, amit nyelvtanon tanultunk rĂłla), akkor azonnal repĂŒlt a laptĂłl.

Ugyan az asztalverdesƑ, Ă©jszakĂĄba nyĂșlĂłan alkoholizĂĄlĂł irodalmĂĄrok ideje lejĂĄrt, az Ă©rtelmes (kĂĄvĂ©hĂĄzi) beszĂ©lgetĂ©sekrƑl nem kell lemondanunk. ManapsĂĄg is divatos kĂĄvĂ©hĂĄzba jĂĄrni. Igaz a többsĂ©get az intelligens beszĂ©lgetĂ©s gondolata helyett inkĂĄbb csak a „menƑ” Starbuck-os pohĂĄrrĂłl kĂ©szĂŒlt fotĂł vezĂ©rli, mikor belĂ©p a kĂĄvĂ©hĂĄzba.

BuzdĂ­tanĂ©k mindenkit, hogy kĂĄvĂ©zĂĄs közben inkĂĄbb a vele szemben ĂŒlƑvel folytatott Ă©rtelmes beszĂ©lgetĂ©sre figyeljen. BeszĂ©lgessetek a legutĂłbb olvasott könyvrƑl, filmekrƑl, zenĂ©krƑl, a legutĂłbbi sorozatrĂ©szrƑl! Mennyivel jobb lenne, ha ez a kĂ©p Ă©lne az emberekben, nem pedig a kĂ©t, telefont nyomkodĂł fiatal, ahogy a becenevĂŒkkel ellĂĄtott kĂĄvĂ©t fotĂłzzĂĄk! Akkor is, ha tudvalevƑleg nem szeretik a kĂĄvĂ©t.


Pruzsinkszki Bence 11. A


7 megtekintés
bottom of page