top of page

GLOSSZA: Klímakonferencia- “Klímavédelem” címmel feltüntetett semmittevés


November 1-jén elkezdődött a klímakonferencia Glasgowban. A föld rengeteg országából érkeztek vendégek, tudósok, politikusok és aktivisták. Sokan tartottak beszédet közülük a megnyitón. Mentsük meg a Földet, fékezzük meg a közeledő klímakatasztrófát, védjük a környezetet. Ezek szép jelmondatok, próbálkozások, kár, hogy ezek csak üres szavak, a háttérben nincsen semmi. A híres, gazdag emberek felhívják az átlagember figyelmét arra, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ne folyassuk a vizet, ne szemeteljünk és így tovább. Az egyik nagy baj, hogy az emberek túlnyomó része nem figyel ezekre és nem is akar, de a másik probléma jobban szúrja a szemem. Ez pedig mi más lenne, mint az észt osztogató milliomosok, milliárdosok, a világ vezető személyei. Ha rajtam múlna a klímavédelem, a Föld sorsa, akkor, azt hiszem, minden rendben lenne, de ez nem így van. Nem én járok magánrepülővel, nem én építek környezetszennyező gyárakat vagy szórom a pénzt mértéktelenül fölösleges dolgokra, hanem a gazdagok, akiknek csak a szája jár.



Akik elmentek Glasgowba és előadták az ötleteiket, biztos nagyon büszkék most magukra, hogy éppen megmentették a bolygónkat. Sajnos ez olyan messze van az igazságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Mikor ők hazamennek, ugyanúgy folytatják az önző, tékozló életmódjukat. Ez egy tipikus “bort iszik, vizet prédikál” szituáció. A történelem már számtalanszor megmutatta nekünk, hogy a szavakból tettek nélkül eddig nem született semmi.

A szavak tudtommal még nem építettek várakat, hidakat, de környezetbarát életmódot sem varázsoltak elő a semmiből. A szavak csak szavak maradtak a Föld megmentésével kapcsolatban.

Az ember a saját sírját ássa, ami egyre csak mélyül és mélyül. Belátható időn belül már a napfényt sem fogjuk látni a gödör mélyéről, de sebaj. Nincs ok az aggodalomra, szervezzünk még néhány klímakonferenciát, és akkor a Föld majd megmenti saját magát tőlünk, emberektől! Bár nem kizárt a Földnek ez a magánakciója, hiszen arra várhatunk, hogy az emberek majd csinálnak valami értelmeset.


Reméljük, nem csupán a glasgow-i, hanem az elkövetkezendő klímakonferenciákon is ilyen sikeres és világmegváltó ötletekkel állnak majd elő az emlegetett kreatív elmék.


Hajrá, Föld! Hajrá, klímakonferenciák!


Farkas Kata, 9. A

110 megtekintés
bottom of page