top of page

Fontos imádkozni? - Komáromi Emma áhítata

Igevers: „Amit könyörgésetekben kértek, mindazt meg is kapjátok, ha hisztek” Máté 21; 22


Ha Isten úgyis mindent tud, ismeri a gondolataimat és a szükségleteimet, miért kellene imádkoznom?” – vetődhet fel bennünk jogosan a kérdés, hiszen Jézus is a következőket mondta Istenről: tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt” (Máté 6:8). A Bibliában Dávid felismerve ezt így fogalmazott: „Hisz még nyelvemen sincs a szó, de íme, te már egészen érted azt, Uram” (Zsoltárok 139:4).


Akkor miért fontos mégis, hogy imádkozzunk? Az imádság elsősorban nem Isten számára fontos, hanem nekünk. Szorosabb kapcsolatot szeretne ápolni velünk. Minél többször megosztjuk a gondolatainkat vele, annál szorosabbá válik ez a kapcsolat. Sokszor nem is tudjuk igazán, mi mit szeretnénk, mire vágyunk, pontosan mit is érzünk, gondolunk. Ilyenkor Isten képes arra, hogy a ki nem mondott érzéseinken is túllásson, és mivel tökéletesen tisztában van a körülményeinkkel, a szükségletünknek megfelelően fog választ adni.


Isten azt szeretné, ha mi is aktív részesei lennénk a történéseknek, és arra biztat bennünket a Bibliában, hogy szüntelenül imádkozzunk. De ilyenkor felmerülhet a következő kérdésünk: Isten minden imát meghallgat? Igen, kivéve akik helytelen indítékból imádkoznak, például más kárát akarják, azok nem számíthatnak rá, hogy Isten meghallgatja azt az imádságot. Másrészről a Biblia kijelenti, hogy bármit kérünk is az akarata szerint, meghallgat minket. De ez nem azt jelenti, hogy akik Istent szeretik, azoknak mindent automatikusan teljesíteni fog. És az is 100%-osan biztos, hogy válaszolni fog az imára. És lehet, sőt elég valószínű, hogy nem úgy, ahogy mi azt elképzeljük, vagy abban az időben, amikor mi várnánk. De a legmegfelelőbb időben fog válaszolni rá. Ezért, ha úgy tűnik, hogy kéréseinkre még nem kaptunk tőle választ, ne következtessünk úgy, hogy nem is érdekli, mi van velünk. Inkább arról van szó, hogy szerető Atyánkként sokkal jobban átlátja a helyzetünket, mint mi magunk, ezért a legjobb érdekeinket szem előtt tartva fog válaszolni. Figyelembe veszi a szükségleteinket.


Hoztam erre egy egyszerű példát: Képzeld el, hogy van egy kisfiad, aki arra kér, hogy vegyél neki egy biciklit. Vajon rögtön teljesíted a kérését? Ha szerinted még nem elég nagy ahhoz, hogy biciklizzen, talán úgy döntesz, hogy később kapja meg a drótszamarat. Persze idővel eleget teszel a kérésének, de majd csak akkor, amikor ez a leginkább a javát szolgálja. Ugyanígy Isten a mi helyénvaló kívánságainkat is teljesíti a megfelelő időben, ha kitartóan imádkozunk.


De mégis hogyan válaszolhat? Sok módon adhat választ kérdéseinkre, kéréseinkre. Válaszolhat a barátaidon, családodon vagy akár egy teljesen ismeretlen emberen keresztül, válaszolhat az érzéseinken, cselekedeteken és a Bibliát át. Mindent meg kell vizsgálni a Biblia tükrében, és ami ellentétes azzal, az biztosan nem Isten akarata és válasza. Ha valami nehézségünk van, lehet, hogy nem magát a problémát fogja megoldani, hanem erőt, kitartást, segítséget fog adni ahhoz, hogy mi magunk oldjuk meg.


Erre szeretnék hozni egy példát az életemből: 2021 júniusában született egy kistestvérünk. Születése előtt és után rengetegen imádkoztak érte. A születése ’21 augusztusára volt kiírva, de 2 hónappal hamarabb született meg. A pulzusa csak 5 volt, és újra is kellett őt éleszteni, mint később kiderült, agyvérzése is volt. Az orvosok nem tudtak előre semmit mondani, nem tudták, hogy később mi lesz, életben marad-e, fog-e járni, beszélni? Egyáltalán nem mozgott, a reflexei nem működtek, veséje leállt. Senki nem tudta, mi lesz vele. Ekkor át kellett őt adni Isten kezébe. Aztán egy kis idő után napról napra valami új jött vissza. Elkezdett mozogni, halkan sírt, veséje és a reflexei elkezdtek működni. Simonnak most lesz majd a második szülinapja, tud menni, beszélni, érti a körülötte lévő dolgokat. Bár nem tudni, később lesz-e valami nehézsége, de biztos, hogy Isten akkor is vele lesz, ahogy most is vele van. Megtapasztalhattuk, hogy az imának és Istennek milyen hatalmas ereje van. Ő adott erőt, kitartást és egy hatalmas csodát a mi életünkbe.


forrás: pixabay

Isten meg tudja mutatni imáinkon keresztül is, hogy mennyivel több van benne és bennünk. Ezt akkor tudjuk meglátni, ha Őrá figyelünk, keressük őt, kapcsolatban vagyunk vele. És akkor meg tudod érteni, mit mond rólad Isten, és ezáltal tudni fogod, milyennek is lát Ő. Meg fogjuk érteni, hogy olyan hatalmas terve van velünk, amit elképzelni sem tudunk, és mindennél csodálatosabb. De ehhez hozni kell egy döntést, egy olyan döntést, ami megváltoztatja és átformálja az életünket.


És mikor meghoztad a döntést, visszaadtad az életed neki, akkor Ő megtölt, megáld minket és alkalmassá tesz minket arra, amire elhívott. Ott lesz veled végig, minden egyes pillanatban számíthatsz rá, úgy, mint senki másra, végig fogja veled csinálni. Megvigasztal a csalódások, mélypontok után. Bármi okozott neked fájdalmat, megvigasztal és felajánlja a megbocsájtást és az újrakezdést, a hit, a bátorság és a szeretet lehetőségét, mert vele minden lehetséges lesz. Ő ott van, nyújtja feléd a kezét, segít, ha segítségül hívod a nevét. Rajtad áll, mit választasz!

Imádkozzunk!


Komáromi Emma, 10. B

7 megtekintés
bottom of page