top of page

Emelt szinten

Nem, ez nem valami szellemes metafora, hanem konkrĂ©tan egy emelt szintƱ Ă©rettsĂ©gi feladat („reflektĂĄlĂĄs egy jelensĂ©gre”) kidolgozĂĄsa – Ă©s micsoda kidolgozĂĄs! SzeretnĂ©nk a blogot ilyen cĂ©lra is hasznĂĄlni: összegyƱjteni itt az igazĂĄn Ă©rtĂ©kes Ă©s jĂłl sikerĂŒlt irodalmi/nyelvĂ©szeti esszĂ©ket, elemzĂ©seket, feladatmegoldĂĄsokat. Magyarfaktosok Ă©s minden irĂĄnt Ă©rdeklƑdƑk, figyelem! A teljes feladatot megtalĂĄljĂĄtok itt (a 2016. 10. 17-i emelt szintƱ Ă©rettsĂ©gi feladatai közt). HadobĂĄs Titanilla Ă­rĂĄsa következik, de elƑször is a kĂ©rdĂ©s:


"Indokoltnak tartja-e Ön, hogy idƑrƑl idƑre vĂĄltoznak a helyesĂ­rĂĄs szabĂĄlyai? VĂ©lemĂ©nye szerint milyen hatĂĄssal van/lehet a mĂłdosulĂĄs a nyelvhasznĂĄlĂłkra Ă©s a nyelvhasznĂĄlatra? Fejtse ki ĂĄllĂĄspontjĂĄt! (Ha tud, hozzon a vĂ©lemĂ©nyĂ©t alĂĄtĂĄmasztĂł pĂ©ldĂĄkat is az aktuĂĄlis vĂĄltozĂĄsokbĂłl!)"


Azok közĂ© az emberek közĂ© tartozom, akik odafigyelnek a helyesĂ­rĂĄsukra, Ă©s aktĂ­van követik annak vĂĄltozĂĄsait. KĂ©t Ă©vvel ezelƑtt meglepve tapasztaltam, hogy vĂĄltoztattak azokon a helyesĂ­rĂĄsi szabĂĄlyokon, melyeket alsĂł tagozatos korom Ăłta tömtek a fejembe elkötelezett tanĂĄraim. 2016-ban a helyesĂ­rĂĄsi versenyen, melyen rĂ©szt vettem, mĂ©g mindkĂ©t helyesĂ­rĂĄsi szabĂĄlyzat törvĂ©nyszerƱsĂ©geit lehetett alkalmazni, mĂ­g tavaly mĂĄr csak az Ășjat fogadtĂĄk el.

SzemĂ©ly szerint Ășgy gondolom, hogy ezek az Ășj vĂĄltoztatĂĄsok rendkĂ­vĂŒl zavarĂłan hatottak a mƱvelt rĂ©tegekre. Hiszen, ha belegondolunk, azok az emberek, akik nem igazĂĄn ismerik a helyesĂ­rĂĄsi szabĂĄlyokat, ezutĂĄn sem fognak tudni helyesebben Ă­rni, mert Ƒket egyĂ©bkĂ©nt sem foglalkoztatjĂĄk ezek a problĂ©mĂĄk. PĂ©ldĂĄul nem fognak elgondolkozni azon, hogy Mariannal vagy Mariann-nal, csak leĂ­rjĂĄk Ășgy, ahogy Ƒk azt jĂłnak vĂ©lik. JĂłllehet, bizonyos mĂłdosĂ­tĂĄsok Ă©ppen azĂ©rt jöttek lĂ©tre, mert igazodtak a beszĂ©lt nyelvhez, a szokĂĄsokhoz vagy Ă©ppen a korszellemhez, ezĂĄltal az egyszerƱsĂ©gre törekedtek. Ilyenek az Ă­mĂ©l, a posta vagy Ă©ppen az ĂĄrbĂłc. Érdekes lehet azt is megemlĂ­teni, hogy ma mĂĄr az 1-jĂ©n Ă©s az 1-Ă©n alak is helyes, mĂ­g azelƑtt a logikĂĄtlan 1-jĂ©n alakot sulykoltĂĄk belĂ©nk. Szerintem nem tartott mĂ©g ott a nyelv, hogy vĂĄltoztatni kellett volna a szabĂĄlyokon, Ă©s ezek a rendelkezĂ©sek csak mĂ©g jobban elbizonytalanĂ­tjĂĄk a mƱveltebb embereket. A fent emlĂ­tett "fakultatĂ­vvĂĄ tett" szabĂĄlyokat ellenben nem tartom Ă©rtelmetlennek, mert megkönnyĂ­tik a mindennapi nyelvhasznĂĄlatot, pĂ©ldĂĄul nem kell azon eltöprengenem, hogy a cĂ©hvel vagy a cĂ©hhel a helyes alak-e. BĂĄr vĂ©lemĂ©nyem szerint a nyelv ezzel veszĂ­t a karakteressĂ©gĂ©bƑl, hiszen minĂ©l jobban lebutĂ­tjĂĄk, annĂĄl kevĂ©sbĂ© lesz vĂĄltozatos. Ez ellen szĂłl az, hogy Ă­gy a nyelvet sokkal könnyen megĂ©rthetƑvĂ©, elĂ©rhetƑvĂ© tudjĂĄk tenni, a kisgyermekektƑl egĂ©szen az idƑsekig elƑsegĂ­tik a hasznĂĄlatĂĄt. BĂĄr a problĂ©ma ezzel inkĂĄbb az, hogy Ă­gy is sokan mĂ©g csak "vĂ©letlenĂŒl" fognak helyesen Ă­rni,Ă©s lehet,hogy jĂłl fogjĂĄk Ă­rni azt, hogy kĂłla vagy csipsz, de sajnos mĂ©g tovĂĄbbra sem fogjĂĄk tudni azt, hogy az igekötƑs igĂ©ket hogyan kell leĂ­rni ("el megyek", "megakarom kapni" stb.) vagy Ă©ppen hasonlĂł szörnyƱsĂ©geket követnek el, mint a "lĂ©gyszives", "Vörös Marti" vagy a "szöllƑ".

NyilvĂĄnvalĂł, hogy idƑnkĂ©nt szĂŒksĂ©g van bizonyos vĂĄltoztatĂĄsokra, hogy felfrissĂ­tsĂ©k, Ă©lƑvĂ© tegyĂ©k a nyelvet, de ezekkel az Ășj vĂĄltoztatĂĄsokkal nem vagyok kibĂ©kĂŒlve, Ă©s valĂłszĂ­nƱleg ezzel nem vagyok egyedĂŒl a környezetemben.


20 megtekintés
bottom of page