top of page

A világ Világossága

,,Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (János ev. 8:12)

Isten éltessen minden Lucát! Egyébként a Luca név fényest, ragyogót jelent, ez kapcsolódik is a mai áhítatunkhoz.


forrás: pixabay

Szerintem elég sokan úgy vagyunk ezzel a sötétség-világosság kérdéssel, hogy jobban szeretjük világosságot, a fényt.

Földrajz órán még év elején szó esett a fekete lyukakról, melyekről azt kell tudni, hogy a belsőjükben akkora hatalmas gravitációs erő uralkodik, hogy még a fény sem tud átjutni rajta. Sokszor érezzük az életünket ilyen sötétnek, beszűkültnek, hogy egyre szorul körülöttük a hurok, hogy a gravitáció, a sok nehézség az életünkben, dolgozatok, fáradtság, határidők, családi problémák és hasonlók, egyre húznak minket lefelé, és nem tudunk kijutni ebből a fekete lyukból. Sokszor gondoljuk, hogy nincs kiút, nincs remény és szabadítás, pedig nagyon vágyunk a fényre.


Viszont én ma egy jó hírrel érkeztem ide. Mert bizony van szabadítás Jézus Krisztus által. Benne van remény, és ahogyan az Igében is hallhattuk, ő a világ világossága. A mi személyes életünk világossága is. Ő hozza a fényt, a színeket és a boldogságot az életünkbe. Ha úgy élünk, hogy Jézust kizárjuk a szívünkből, akkor az olyan, mintha egy aprócska zseblámpával akarnánk átvilágítani a sűrű sötétségen, és bizony elég hamar orra fogunk bukni, mert nem látunk jól. Viszont ha engedjük, hogy az Ő fénye érvényesüljön mindenütt, amerre csak járunk, akkor tisztánlátást nyerünk és a jó úton fogunk járni, nem fogunk letérni arról az útról, mert nem akarjuk újra sötétségben találni magunkat. Sokszor akadályokkal teli az utunk és a jó úton is vannak nehézségek, ezek miatt előfordul, hogy kicsit eltávolodunk Istentől, pedig ezek a próbák mind azért vannak, hogy erősítsék a hitünket. Isten átsegít ezeken, és a világosságát is nekünk adja, ezzel vezetve minket.


Így advent idején, karácsonyhoz közeledve különösen fontos a fény. Mindenhova égősorokat akasztunk, gyertyákat gyújtunk. Kint egyre sötétebb lesz, mi pedig egyre több lámpát kapcsolunk. És ahogy egyre közelebb érünk a Megváltó születéséhez, az adventi koszorún minden héten eggyel több gyertyát gyújtunk meg, ezzel is jelképezve azt, hogy közeledünk a Világ Világosságának eljöveteléhez, Jézus Krisztus megszületéséhez.



Csendesedjünk el és imádkozzunk:

Hálát adunk Neked, Urunk, hogy a Te hatalmas szeretetedben élhetünk, és a Te fényed vezet minket a jó úton. Kérünk, adj békességet a mi lelkünknek, vágyat arra, hogy Te töltsd be szívünkben az űrt, és hagyjuk érvényesülni a Te világosságodat. Ámen.


Fűrész Viktória, 9.C


az áhítat elhangzott 2021. dec. 13-án

67 megtekintés
bottom of page