top of page

Ugrókötél – Interjú Tőczik Mirával

Megtalálni a sportot, ami leginkább illik hozzánk, nem könnyű feladat. Fontos szerepet játszik többek között a sportok népszerűsége is. Ma egy kevésbé ismert sportról tudhatunk meg többet Tőczik Mirától.

Mira az ugrókötélben találta meg a sportját, ami összetettebb, mint azt sokan gondolják. Reméljük, sikerül átadni nektek, miért olyan érdekes ez, és hátha ti is kedvet kaptok hozzá.

Ez a sport összetettebb, mint a sima ugrálás. Elmagyaráznád, hogy miben más?

Sokan azt hiszik, csak ugrálni kell, pedig ez nem igaz. Összetett, több területe van. Van például a gyorsasági: itt adott időn belül annyi ugrást kell megtenni, amennyit tudsz. Vagy van az, ahol különböző elemeket rakunk össze egy koreográfiába, ez kicsit nehezebb. Ezek az elemek is különböző nehézségűek, van olyan, ami nagyon megerőltető.


A gyorsasági mennyi idő? Neked mennyi a rekordod?

Ez többféle lehet: félperces, egyperces, másfél perces, háromperces és négyperces is. Az eddigi rekordom 30 másodperc alatt 67 ugrás.


Említetted, hogy különféle elemeket is raktok össze koreográfiába. Mik ezek az elemek pontosan? Mennyire kell tornász alkatnak lenni hozzájuk?

Nyilván léteznek könnyebb és nehezebb elemek is. Néha van benne kézenállás, és nagyon ritkán szaltó, de ez versenyen nem jellemző. Ott inkább fekvőtámaszos elemek a gyakoriak, vagy csak kar vagy láb mozgásváltoztatásos elemek.


Mit szeretsz ebben a sportban?

Főleg azt, hogy van benne sikerélményem. Például mikor sok gyakorlás után meg tudok csinálni egy elemet, vagy csodás érzés, mikor megdöntöm a saját rekordjaimat.


Mikor kezdtél ugrókötelezni?

Egy éve, de már az elején nagyon megtetszett, és már versenyszerűen csinálom.


Miért kezdtél el ugrókötelezni?

Mikor először elmentem, nagyon tetszett a kihívás és a mozgás benne.


Mira (a fotó az interjúalany tulajdona)


Hogyan jellemeznéd ezt a sportágat?

Egy nagyon sokszínű dolog, tele sikerélményekkel, adrenalinnal. Nagyon sok szuper élményt lehet szerezni rajta keresztül, és versenyek és fellépések miatt kihívást is ad. Segít kilépni a komfortzónából.


Milyen gyakran és hol szoktak lenni versenyek?

Sajnos nem túl közel rendezik őket, messzire kell utaznunk, és a COVID miatt nem is voltak sűrűn. A legközelebbi megmérettetés áprilisban lesz: a diákolimpia Szolnokon. Tavaly októberben pedig országos bajnokságon vettünk részt Kunszentmártonban.


Ott hányadikak lettetek?

Én külön versenyszámban indultam, és nyolcadik lettem gyakorlatban. Egyikünk 1., 2. és 3. helyezést is kapott, gyorsasági, 180 másodperces gyorsaságiban és összetettben.


Mennyi időt vesz el ez egy héten?

Általában háromszor járok edzeni egy héten, minden alkalom egyórás.


Vannak bármiféle veszélyei?

Igen, mint bármilyen másik sportnak, ennek is megvannak a veszélyei. Vannak például bonyolultabb elemek, ahol gyorsan kell pozíciót váltani. Pont így sérült meg a vállam nemrég, de ha odafigyel az ember, ez elkerülhető.


Hányféle kötelet használtok?

Igazából hármat: egyet gyorsaságihoz, egyet gyakorláshoz és erősítéshez, és egyet gyakorlatokhoz.


Mi a különbség a kötelek között? Számít például a hossza?

A hossza mindenkinek más: attól függ, milyen magas vagy. Különböző méretekben lehet kapni, és néhányat le is lehet rövidíteni, ha kivesszük a gyöngyöket. Az egyik ilyen kötél a gyöngyös, ezen kis műanyag hengerek, “gyöngyök” vannak. Van még a gumikötél, főleg elemekhez, és a gyorsasági kötél. Ez utóbbi drótból van, könnyíti az ugrálást.


Mennyire találod fárasztónak?

Ez nagyban függ az edzés típusától. Ha erősítő edzést tartunk, akkor eléggé az. A versenyekre való készülésbe is sok energiát fektetünk. De ha például csak gyorsaságizunk, akkor nem olyan megerőltető.


Mi a terved az ugrókötelezéssel? Szeretnéd hosszú távon folytatni?

Persze. Nagyon szeretem, és nem tervezem abbahagyni.


Lehet valamilyen szinten társasági sportnak nevezni? Vagy inkább egyedül van az ember?

Végülis mindkettő lehet. Az edzéseket mindig csapatban tartják, és jól jön a társak segítsége. Versenyeken is sokszor indulnak csapatban, vagy párban az emberek. Viszont van egy egyéni része is, például a gyorsasági.


Hányan szoktatok lenni egy edzésen?

Sok az alsós diák, akik még csak szórakozásból járnak. Körülbelül tízen vagyunk a versenyszerű ugrókötelesek közül.


Kinek ajánlanád ezt a sportágat?

Elsősorban kitartó, szívós embereknek. Előny, ha erős az izomzatod, de a rendszeres edzések ebben mindenképp segítenek. Igazából bárkinek tudom javasolni, aki szeret sportolni, mozogni.


Milyen korosztálynak ajánlanád?

Mivel nagyon sokszínű, kisgyerekektől egészen felnőttekig mindenki kipróbálhatja magát benne.


Hogyha bárkit komolyabban érdekelne, mikor és hol vannak edzések?

A Talentum iskolában tartják, három időpontban. Hétfőn, kedden és csütörtökön, minden alkalommal négytől ötig.


Köszönjük az interjút, Mira, és további sok sikert kívánunk! Szorítunk majd neked a diákolimpián.


Gabriel Anna és László Anna Zóra, 7. A

84 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page