top of page

Szeretetnyelvek - az érintés


Mi az a szeretet? Hogyan lehet szeretni? Szeret engem a másik? Ilyen és ehhez hasonló kérdések bármikor felmerülhetnek bennünk. Sokan kutatják a szeretet témáját, hiszen egy nagyon átfogó és összetett dolog. Az egyik leghíresebb ilyen kutatás Gary Chapman nevéhez fűződik, akik a szeretet gyakorlását és megnyilvánulását az emberek között 5 csoportba osztotta.:

  • elismerő szavak

  • minőségi idő

  • ajándékozás

  • szívesség

  • testi érintés

A szeretet a legnagyobb hatású érzelem az életünkben; azt is lehetne mondani, hogy életfeltétel, hiszen ez a boldogságunk legfőbb forrása. A szeretet keresését akár egy védekezési mechanizmusnak is tekinthetjük a magány ellen, viszont megtalálni nem mindig egyszerű, és ha meg is leljük, utána is kitartóan kell tanulni, gyakorolni és akarni, hogy szeretni tudjunk. Mindenkinek más a szeretetnyelve/nyelvei, mindenkinek más esik jól, és ez az életünk során változhat is, szóval

nagyon nagy figyelem és türelem kell hozzá, hogy helyesen szerethessük egymást.

A testi érintést sokan a legegyszerűbb szeretetnyelvnek gondolják, amikor a valóságban ez az egyik legösszetettebb, és sérülékeny területe lehet akár a mindennapi életnek is.

Minden legapróbb, véletlen érintést is ide sorolunk, ahogy a szándékos érintéseket is, legyen szó ölelésről, kézfogásról, pusziról, a kisujjak összekulcsolásáról, vagy akár csak a vállak véletlen egymáshoz éréséről. Minden ilyen gesztusnak jelentősége van, de nem szabad elfelejteni, hogy az érintés nem mindenki elsődleges szeretetnyelve. Sőt. Van, akinek rosszul tud esni, és sérülhet a másik emberrel való bizalmas kapcsolata a kéretlen és kellemetlennek megélt fizikai közelség miatt. Pont ezért figyeljünk mindig oda a másik emberre: a testbeszédére, reakcióira, és ha van olyan bensőséges a kapcsolatunk, kommunikáljuk egymás között, hogy mi esik jól és mi nem; merjünk kérdezni és érdeklődni a másiknál, így biztosan elkerüljük a félreértést. Egy barátság kezdeténél például nem muszáj azonnal megölelni a másikat köszönésnél. Ha nem érzed magad magabiztosnak és kényelmesen abban a szituációban, nyugodtan kezdeményezz mást (kézfogás, ökölpacsi, egyéni integetés), amire a későbbiekben tudsz építeni.


Figyeljünk a másik igényeire! Ha tudod valakiről, hogy a testi érintés fontos neki, neked viszont nem az erősséged, nem kell mindig ölelgetni vagy puszilgatni a másikat, vannak kevésbé közvetlen módjai is a szeretet kifejezésének. Ha támogatásként megsimítod a hátát, megszorítod a kezét vagy lepacsizol vele, az is ugyanúgy jelenthet sokat, mint egy szoros ölelés.

Felmerülhet a kérdés, hogy a családon, barátokon és párkapcsolaton kívül is fektethetünk-e hangsúlyt a testi érintésre, nem leszünk-e ettől tolakodóak? Egy tanár-diák viszonylatban például a tanár által kezdeményezett kézfogás, vállveregetés, kisebb gyerekeknél vagy több évnyi együtt töltött idő után egy ölelés szituációtól függően belefér és pozitív megerősítésként hat. Diákként ne legyünk illetlenek, tartsuk meg a tiszteletet a nálunk idősebbek felé. Ez a tisztelet és illedelem fontos más kapcsolatainkban is, ne teremtsünk feszültséget fölöslegesen.

forrás: pixabay

Az osztályomban nagyon erősen jelen van ez a szeretetnyelv a mindennapokban. Sokszor megöleljük egymást, és biztatást nyújtó gesztusokat kapunk és adunk, viszont ami nagyon jó, az az, hogy azt is észrevesszük és kommunikáljuk (illetve tiszteletben tartjuk), ha valakinek a testi érintés nem esik jól, esetleg nyomasztja. Ez igazán fontos, hiszen úgy érezheti ettől az ember, hogy odafigyelnek rá, ami nagyon jól tud esni. Egy támogató közegben pont ezért nemcsak az a lényeg, hogy kifejezzük a szeretetet és a támogatást, de az is, hogy odafigyelve és jól tegyük azt.

Számomra is fontos az érintés, bár nem mindenki mondaná meg elsőre rólam, mégis egy bizonyos ismeretségi szint után egyre inkább igénylem. Nem mindenkitől és nem mindig esik jól az érintés, hiszen van, hogy úgy érzem, ez a „szeretettartályom" éppen tele van. Az is előfordul viszont, hogy nagyon nagy szükségem lenne rá, mégsem tudok senkihez sem fordulni éppen, aki tényleg csak egy öleléssel, de kifejezné a szeretetét felém, pedig sokat segítene. Én személy szerint nem tudom olyan jól kommunikálni mindig az igényeimet, de vannak ismerőseim, akiknek ez nem okoz akadályt. Néha érdemes leküzdeni az esetleges félelmünket azzal kapcsolatban, hogy elmondjuk, mi esne nekünk jól, hiszen ezzel sok kellemetlenséget megelőzhetünk.

A szeretet, ahogy már említettem, összetett dolog, és nehéz mindenkivel minden helyzetben helyesen megélni, de egy kis figyelemmel, türelemmel és önzetlenséggel (és persze sok gyakorlással) mint bármi más, ez is fejleszthető.

Forrás: Fűrész Viktória (10.C) vázlatai a 2022. 07. 04-08-ig tartó IFI tábor előadásairól


Nágel Hanna, 10. B

116 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page