top of page

Merüljünk el a valóságban

Június 8. Kevesen tudjuk, hogy Závada Péter születésnapján, Mohamed próféta halálozásának napján, Medárdok és Helgák neve napján kívül ez a dátum az óceánok világnapját is jelzi.


Miért kell ez az emléknap? A vizek Földünk 70 százalékát képezik, és biztosítják számunkra az életet. Az oxigénellátásnak több mint felét adják. Tőlük függ az időjárás, az ivóvíz és a bolygónk klímája is. A fél világot ellátják élelemmel. A kibocsájtott szén-dioxid egyharmadát elnyelik.

Belegondoltunk már, hogy mi lenne nélkülük? Rengetegen veszítenék el a munkájukat, lakhelyüket. Összeomlana a világgazdaság. A különböző fajok eltűnése miatt teljesen felborulna a környezet.

És belegondoltunk abba, hogy ez a mi hibánk lenne? Az óceánokat szennyező anyagok jelentős része tőlünk származik. Több tonna szeméttel szórjuk tele a vizeket. Vízimadarak és tengeri állatok pusztulnak el, mert belefulladnak a hatalmas mennyiségű műanyagba. Mi pedig eldobjuk, mert nincs a közelben szemetes. „Ez csak egy kicsi szemétdarab, nem ettől fog összeomlani a világ.” De! Ettől fog, mert nem egy emberről van szó, hanem milliárdokról. Naponta egy teherautónyi szemét kerül az óceánokba. Ezek felgyülemlenek, lebomlani nem tudnak, és csak „sodródnak az árral”. Magyarország területe 93 030 km², a legnagyobb szemétsziget ennek a tizenötszöröse. A probléma nem mostanában keletkezett, és egyhamar nem is lesz vége. Sokan észlelték a helyzetet és próbálnak tenni a Földünk érdekében. De ez nem egy egyszerű és gyors folyamat. Számos szervezet és alapítvány jött létre. Ezek közül egyet emelnék ki.

A 4Ocean tagjai naponta halásszák ki a szemetet az óceánokból, és ékszereket készítenek belőlük. Az üvegekből átlátszó gyöngyöket, a műanyagból pedig a karkötőhöz szükséges spárgát készítenek. Veszélyeztetett élőlényekre hívják fel a figyelmet, melyeket a különböző színű zsinórok jelképeznek. Minden általuk készített karkötő megrendelője fél kilónyi szeméttől menti meg az óceánokat és támogatja a szervezetet. Így többen is részt vehetünk a megmentésükben.

Adjunk lehetőséget az óceánok és a bennük található élőlények fennmaradásának! A mi feladatunk vigyázni rájuk, nem hagyhatjuk veszni őket. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy visszafordítsuk ezt a folyamatot, és biztonságban tudhassuk a saját magunk és a vízi állatok, növények élőhelyét.


Tóth Réka


1 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page