top of page

A veganizmus

Retorikaóra keretein belül a tizenegyedikesek kiselőadásokat tartottak szabadon választott témában. A lényeg az volt, hogy érveljenek, és próbálják meggyőzni a hallgatóságot valamilyen számukra fontos dologról. Az alábbi szöveg is ezért keletkezett.


A veganizmus minden állati eredetű étel elhagyása. Míg a vegetarianizmus csak a hús elhagyását jelenti.

A vegánság nem arról szól, hogy tökéletesek vagyunk, hogy jobbak vagyunk, mint mások, hanem arról, hogy nem csak magunkra gondolunk. Hanem arra is, hogy a döntéseink hatással vannak másokra. A veganizmus nem egy diéta, nem egy vallás, hanem egy életmód, és elég egyszerű. 

Most ebben a pillanatban a világ sok-sok pontján állatok vannak besűrítve egy kamionba úton a vágóhidak felé. És félnek, meg vannak ijedve, éhesek es szomjasak, és csak egymást bámulják, nem tudva, mi következik. Kínozzák őket, majd meghalnak azért, hogy mi jóllakjunk, és a legrosszabb ebben az egészben, hogy tudjuk, hogy ez történik, de úgy döntünk, hogy nem érdekel minket.

Sokan azt mondják, az állati eredetű ételek a legjobb fehérje-, vas- és kálciumforrásaink, de ez inkább azért van, mert ők profitálnak abból, ha mi megvesszük a húst. Nem kell halott állatokat ennünk ahhoz, hogy egészségesek legyünk, sőt rosszabbul is járunk, ha túlzásba visszük a fogyasztásukat. A vegán diétán élő ember testtömegindexe is alacsonyabb, mint másoké. A vegánok körében a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos formái is jóval ritkábban fordulnak elő. Tovább is élnek azok, akik csak növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.

Az állattenyésztés a bolygó egyik legpusztítóbb iparága. Felhasználja a vízkészlet 1/3-át, és elveszi a Föld területének 45%-át. Egyetlen marha steak egyenlő 5km autózással, pont annyira káros a környezetnek. Az állattenyésztés felelős az üvegház hatású gázok 14.5%-áért. Amíg a közlekedés (ebbe mindent beleértve: kocsik, hajók, repülők, vonatok, motorok stb.) csak a 14%-áért felelős; ezt az Oxford egyetem kutatói állapították meg. A metán 20 éves időkeretben 86-szor károsabb, mint a CO2. A vízkészlet jövője így is fenyegetés alatt van, akkor miért pocsékolunk belőle ennyit az állattenyésztésre?! 70%-át a mezőgazdaság használja fel, de ebből a legtöbbet az állattenyésztésre használják. (Ha például az USA-ban mindenki vegán lenne 1 napig, akkor az olyan, mintha 5 millió kocsit levennénk az utakról. Ha azokat a gabonákat, amikkel az állatokat etetjük, emberi fogyasztásra használnánk, 800 millió embernek lenne elég. Ez egy jó megoldás lenne a globális éhezés csökkentésére.)

Ennek nem kell így lennie. És annyira jó lenne, ha meg tudnám veletek értetni, mert én is ugyanígy álltam ehhez az egészhez 2 éve, mint ti most. Nem tudtam ezekről, de aztán rákényszerítettem magam, hogy utánanézzek, hogy elgondolkodjak rajta, mi is történik, és rájöttem, hogy teljesen máshogy is lehet étkezni, és ez sokkal jobb lesz nekem, a Földnek és az állatoknak is. 

Mindenki meg akarja változtatni a világot, de ez senkinek sem sikerül; a helyes hozzáállás, ha magadat változtatod meg. A vegán étrend pont olyan dolog, amit nagyon egyszerűen mind meg tudunk tenni, és tényleg változást eredményez. Ezért választottam tételmondatomnak a következőt: KEZDD KICSIBEN, A SAJÁT KÖRNYEZETEDBEN!

Sokakban biztos felmerül a kérdés, hogy miért vegán, miért nem vegetáriánus. Tudjuk ugye, hogy ahhoz, hogy a húst megehessük, az állatnak meg kell halnia – de a tejtermékeknél és a tojásnál sem sokkal jobb a helyzet. Nagyon sokan azt hiszik, hogy a tehenek teje nekünk teljesen jó (ismerjük a reklámszlogent: „a tej élet, erő, egészség!”), és még a tehén se szenved miatta. De a bocikat elveszik az anyjuktól, hogy az anyjuk teje NEKÜNK, embereknek menjen, és ne a kicsinyének. Ez egyébként egy ugyan olyan szétválasztás, szeparáció, mint az embereknél: fájdalmas. A tojás pedig hasonlóképpen működik. Ha belegondolok, mi is a tojás igazából (= „babacsirke” tulajdonképpen), és a tehéntej kinek is van eredetileg kitalálva, akkor eléggé elmegy tőlük a kedvem. 

Az emberek azt hiszik, hogy ahhoz, hogy vegán legyél, fel kell adnod mindent, amit szeretsz. De manapság ez már nem igaz: rengeteg helyen van vega és vegán opció, és elárulom nektek, hogy nagyon finomak. Nem csak répát meg rizst eszünk és gyümölcsöket. Ha ez az, ami visszatart, akkor egyszerűen csak lusta vagy. Rengeteg vegán recept van online, rengeteg finom dolgot tudtok enni azok után is, hogy nem esztek húst. Sőt még azt is elárulom, hogy a vegán virsli sokkal finomabb, mint a normál! ;) Vegánnak lenni egyszerű, miután eldöntötted, hogy ezt akarod csinálni. A legnehezebb része elfogadni, hogy a barátaid, a családod, az emberek, akiket nagyon szeretsz, még mindig támogatják ezeket az iparágakat. Elviselni, hogy hülye kérdésekkel jönnek, és talán még nevetnek is rajtad. 

Ezzel az egésszel nem azt szeretném, hogy holnaptól legyél vegán, csak azt szeretném, hogy egy picit gondolkodj el ezen az egészen, és nézz utána a dolognak. Már az is jó, ha egy héten 2 napon nem eszel húst. Nem az a probléma, hogy eszel tojást vagy sajtot vagy eszel húst, hanem a mértéktelenség. Én is nagyon szerettem a húst, a tojást és a tehéntejet, azt hittem nélkülük nem tudok élni, de itt vagyok, élek, és sokkal boldogabb vagyok, mióta elhagytam ezeket. Több az energiám, jobb az emésztésem, sőt az egész közérzetem. Tényleg csak ajánlani tudom. De persze mindenki maga dönti el hogy mit eszik. Köszönöm, hogy meghallgattatok. 


Molnár Lilla 11. A


3 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page